Een eeuwenoud gebouw.
Al in de 11e eeuw werd in een (veel kleinere) kerk op deze plaats het evangelie verkondigd. In de loop der eeuwen heeft de kerk, die aanvankelijk van hout was, weliswaar vele veranderingen ondergaan, maar toch zijn herinneringen aan vervlogen tijden bewaard gebleven.
We zullen in vogelvlucht de eeuwen aan ons voorbij laten glijden.
De 12e eeuw (1156 – 1178).
De kerk bestond van oorsprong uit een schip met een klein koor in Romaanse stijl. Het koor was kleiner dan het huidige koor. Ook was het schip korter dan het huidige. Het reikte tot aan de 1e pilaar, gezien vanuit de toren.
In het koor stond het altaar van St. Cyriacus. De kerk werd destijds naar hem vernoemd. Cyriacus was een soldaat, later christen gedoopt en diaken te Rome geworden. Op 15 april 303 werd hij onthoofd.
De vroegste Romaanse kerk werd waarschijnlijk gebouwd tussen
1050 en 1100 en werd voor het eerst vermeld in 1231. Van deze Romaanse kerk zijn alleen nog restanten van fundamenten bewaard gebleven (in de tekening met zwarte puntjes aangegeven).
De koormuur was 1,20 m. breed; de torenmuren hadden een breedte van 2,- m. Op deze fundamenten (bestaande uit veldkeien en ijzeroer) van de vroegste kerk zijn de pilaren geplaatst van de tegenwoordige kerk.
De 14e eeuw.
In het begin van de 14e eeuw werd er tegen het koor een kapel gebouwd. Dit werd gedaan door Herman van Voorst, de Heer van Rechteren. De naam Rechteren zult u vaker tegenkomen in deze kerk. Rechteren is de naam van de adellijke bewoners van het gelijknamige kasteel in Dalfsen. De kapel van Rechteren werd gewijd aan St. Johannes de Evangelist.
Mede door de Heer van Rechteren werden ook de vroegere toren en de zijbeuken gebouwd. De toren was ongeveer op de plaats van de huidige orgelgalerij gesitueerd.
De 15e eeuw.
In deze eeuw ontstond het Gotische koor. Tevens werd begonnen met de bouw van de (huidige) toren en een grondige verbouwing van het schip, eveneens in Gotische stijl. De kapel werd ook in dezelfde stijl verbouwd.
Van de kapel is tijdens de restauratie in 1956/’57 een gedenksteen teruggevonden. Het –gedeeltelijke beschadigde- opschrift luidde: